Archive for the ‘Noticias del “Paisaje”’ Category

Micropobles

Sábado, Febrero 20th, 2016

L’Observatori del Paisatge de Catalunya està organitzant la jornada “Els Micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial”, amb la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya, que tindrà lloc a Sant Miquel de Campmajor, el dia 15 d’abril de 2016.
Massa sovint, el debat sobre els micropobles gira a l’entorn de si han de mantenir la seva autonomia política o sobre les dinàmiques de despoblament que han patit en les darreres dècades, tot oblidant-ne altres dimensions fonamentals, com ara el seu paper en la vertebració del territori i en la preservació de paisatges de gran qualitat. O el fet d’haver esdevingut autèntics laboratoris de noves formes de vida i de govern del territori, així com impulsors d’estratègies innovadores de desenvolupament local, sovint acompanyades de nous models energètics.
Amb aquesta jornada, l’Observatori vol debatre aquests aspectes i posar sobre la taula com abordar el futur dels micropobles tot incidint d’una manera especial en la preservació de la seva identitat, plasmada en un paisatge determinat. Aquests espais de vida social i col·lectiva connecten perfectament amb l’eix de reflexió i actuació ‘Viure i produir en un entorn de qualitat’, un dels deu del full de ruta CATPAISATGE 2020, de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
La inscripció és gratuïta però obligatòria. Es pot consultar el programa i emplenar el formulari d’inscripció a la pàgina de l’Observatori.
. . .
Text: Joan Nogué, Director de L’Observatori del Paisatge de Catalunya

Nova publicació de l’Observatori

Jueves, Febrero 4th, 2016

Recentment l’Observatori del Paisatge de Catalunya ha publicat, exclusivament en format digital, el llibre Paisaje y emoción. El resurgir de las geografías emocionales, dins la col·lecció “Teoría y Paisaje”. La publicació, coeditada amb la Universitat Pompeu Fabra, recull les ponències del seminari homònim celebrat el març de 2014.

El llibre té la voluntat d’aportar una mirada crítica sobre la conjunció entre paisatge i emoció des del punt de vista de diverses disciplines com són l’estètica, la història de l’art, la literatura, la geografia cultural i l’arquitectura. Igual que en el primer número de la col·lecció, en aquesta ocasió els capítols s’han publicat en l’idioma original en què van ser exposats en el seminari (castellà, anglès o francès). La publicació es pot consultar al web: http://www.catpaisatge.net/cat/documentacio_coedi_6.php

El llibre es presentarà el 23 de febrer a les 16.00h a la Universitat Pompeu Fabra, d’aquí uns dies informarem amb més detall de l’acte.

. . .
Text: Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

Màster de Paisatge i Restauració

Lunes, Octubre 5th, 2015

El proper dia 7 d’octubre a les 18h tendrà lloc a l’Audidori del Caixa Forum de Palma (plaça Weyler,3) l’acte de presentació del Màster de Paisatge i Restauració 2015-2016.
Hi intenvendran:
Enric Batlle, Batlle i Roig Arquitectes.
Antoni Noguera, regidor de l’àrea Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament de Palma.
Antoni Martínez, director del Màster de Paisatge i Restauració.
Marta Vall-Llossera, degana del Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears.
Podeu trobar més informació als enllaços:

http://www.coaib.es/coaib/Noticias/DetalleNoticia.aspx?id=8928
https://www.facebook.com/masterpaisajeyrestauracion?ref=aymt_homepage_panel

Convocatòries i activitats

Viernes, Octubre 2nd, 2015

L’associació cultural Es Far de Menorca convoca el projecte-concurs Illes d’Art. Es tracta d’una residència d’artistes de l’àmbit mediterrani o que hi tenguin una relació estreta. Podeu consultar les bases a https://esfarcultural.wordpress.com/illes-dart/

L’Observatori del Paisatge de Catalunya presenta dues propostes interessants:

El proper dimecres 7 d’octubre a les 19h tendrà lloc a l’Orfeó Popular Olotí (c/Bellaire, 4 d’Olot) una projecció de curtmetratges relacionats amb el paisatge. La presentació i selecció és a càrrec d’Alan Salvadó, professor de la Universitat Pompeu Fabra.
Les relacions entre un pintor, un fotògraf i un nin amb els paisatges que els envolten són la base de les tres peces que es podran veure. Treballs que es serveixen del paisatge per teixir el relat però que, a la vegada, serveixen com a eina per pensar el paisatge i la relació que establim amb ell.
L’acte forma part del programa 10+10, que commemora els deu anys de l’Observatori.

Per altra banda, està organitzant un seminari internacional per als dies 26 i 27 de novembre al Museu Marítim de Barcelona amb el títol Paisatge, economia i empresa.
El paisatge és cada cop més una peça clau del desenvolupament local i un recurs econòmic de primer ordre, i no només per a sectors que en viuen directament, com el turístic i el vitivinícola. Hi ha moltes iniciatives innovadores i emprenedores que són capaces de generar ocupació i que troben en el paisatge la seva font d’inspiració.
El potencial competitiu i d’atracció d’oportunitats de negoci del paisatge –sempre que no s’hagi banalitzat ni hagi perdut la seva identitat– val tant per a l’economia convencional com per als sectors econòmics alternatius. Uns i altres seran presents en aquest seminari internacional, que aprofitarà l’ocasió per comparar diverses experiències europees en la matèria, així com també per endinsar-se en les enormes possibilitats que ofereixen la cooperació pública i privada i el mecenatge en aquest terreny.
La inscripció és gratuïta però obligatòria. Trobareu la butlleta i el programa a la pàgina www.catpaisatge.net

Pluja d’estrelles a Seró

Martes, Agosto 11th, 2015

Des de les pàgines d’aquest blog volem fer difusió de les activitats que organitza Seró Espai Transmissor amb motiu de les Llàgrimes de Sant Llorenç els dies 12, 13 i 14 a les 22 hores.
Encara no fa un any, tenguérem l’oportunitat de visitar aquest centre d’interpretació que conté les troballes arqueològiques prehistòriques d’aquesta comarca de Lleida. Recordam també que l’edifici va ser premi FAD d’arquitectura 2013 i representà Catalunya a la Biennal de Venècia l’any 2014. La Fundació Starlight designà la zona com a “Destinació Turística Starlight”. És a dir, un lloc que posseeix qualitats excel·lents per a la contemplació del cel nocturn i la pràctica d’activitats basades en aquest recurs natural.
El programa de l’activitat és és següent:

– Sessió de micro vídeos sobre diferents aspectes de l’Univers.
– Sessió de planetari.
– Visita amb fanalets a la sala del megàlit.
– Pujada a la terrassa de l’edifici. Apagament de totes les llums del poble. Explicació del cel i visualització de la pluja d’estels.
– Durant la visió del cel es servirà coca i mistela.

Preu per persona 10 euros.

Publicació

Jueves, Julio 23rd, 2015

Demà divendres dia 24 de juliol es presentarà el llibre Es Carnatge i l’illot de sa Galera, de Pere Galiana Veiret, una publicació de Lleonard Muntaner Editor. La presentació serà al local parroquial del Coll d’en Rabassa (carrer de l’arxiprest Borràs, 23). Hi intervendran: Guillem Mas, geòleg i prologuista del llibre; Jorge Argüello, arqueòleg; Lleonard Llorens, biòleg i apotecari; i Pere Galiana, autor del llibre. Clourà l’acte Miquel Perelló, regidor de cultura de l’Ajuntament de Palma. Actuarà de moderador l’editor Lleonard Muntaner.

Es Carnatge està considerat un dels millors vestigis del Quaternari a la Mediterrània. En aquest llibre es parla de la seva història, geologia, biologia i toponímia; amb especial referència als carnatges que el precediren i l’activitat del carnatger, als fòssils, a les pedreres, a la flora i fauna, al reflector, a la bateria, i a l’illot de sa Galera i la seva excavació; conté 154 fotografies i inclou una guia de visita.

Festival Posidònia

Sábado, Julio 18th, 2015

El cap de setmana passat se celebrà a Deià una nova edició del Festival de la Posidònia. Des de primeres hores del matí un seguit d’activitats ompliren el poble de missatges que parlaven de desenvolupament sostenible, art i defensa del medi ambient: un passeig subaquàtic a Cala Deià, cinema, projecció de documentals, tallers, música, teatre, poesia, contacontes, arts visuals… Voldríem destacar com a novetat la presentació de la gaseta Es Virot, una publicació que pretén interconnectar el món de la pesca i el de la biologia amb la finalitat de trobar camins comuns en la defensa de la mar Mediterrània com a font de riquesa.
Arribàrem al poble al final de l’horabaixa. Ens reberen els ritmes de la batucada que recorria els carrers de Deià. Esperàvem que es fes fosc per assistir a l’espectacle de visuals que, amb el títol de Magnetik Tree, havia preparat el col·lectiu Magnètika. De les branques d’un arbre de la plaça penjaven vàries pantalles de fabricació casolana (paper d’estrassa blanc emmarcat amb llistons de fusta), i de distintes formes (quadrades, rectangulars i triangulars). Havíem vist altres mappings sempre sobre alguna façana, però mai sobre un suport tan original. Quan Diego Laranxeira i Jeroni Truyols s’assegueren davant els ordinadors i accionaren el canó de projecció, va començar una experiència diferent, nova, màgica. Les imatges submarines, sotmeses a la solarització, anaven canviant de color. Tan aviat es multiplicaven adaptant-se a les distintes formes i tamanys de les pantalles, com s’unificaven en una sola, fragmentada en tants de bocins com pantalles hi havia, formant una visió calidoscòpica. Les fulles de posidònia, com llargues cabelleres, dansaven seguint el ritme de la música des de les branques d’un arbre a una plaça de Deià, lluny del mar, baix el cel estelat d’una nit d’estiu.
. . .
Text: Maria Àngels Moyà

Pedra en sec

Martes, Marzo 24th, 2015

Volem reunir tres convocatòries referides a la pedra en sec que ens semblen interessants:
Pedra en sec+bioconstrucció, a Sencelles, del 16 d’abril al 5 de juny (210 hores). Es tracta d’un curs de construcció sostenible per a joves (de 16 a 30 anys). Hi ha una beca de 250€ per participant. Podeu sol·licitar tota la informació escrivint a biblioteca@sencelles.net o trucant al 971872853.
Pedra en sec a La Trapa, un taller de restauració de marges i parets que es convoca baix el lema “Mantenim el Patrimoni amb les Teves Mans”. Es durà a terme els dies 18 i 25 d’abril, 23 i 30 de maig, 20 i 27 de juny. Es pot optar pel curs complet (155€) o per assistir-hi dies solts (55€). Els residents a Andratx, els socis de Més que Pedra i del GOB, els aturats i els estudiants, gaudiran de preu especial. S’inclou berenar, visita a les marjades i al forn de calç, i trasllat des de Palma. Inscripcions a mesquepedra@gmail.com o al 652200452.
VII Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca, a Calceit (Terol), els dies 15, 16 i 17 de maig. Els eixos temàtics són: vocabulari i toponímia, catalogació, biodiversitat i paisatge, i característiques constructives. Les tafifes: 95€ (tots els dies) i 55€ (un dia). Els estudiants i aturats tendran una reducció de preu. La informació completa de les bases es pot trobar a www.pedraseca.cat

Inici de temporada al CAN

Lunes, Marzo 23rd, 2015

Amb l’arribada de la primavera, els isards baixen de la muntanya a la recerca de pastures verdes i el Centre d’Art i Natura de Farrera inicia la seva temporada d’activitats. Són ja vint anys dedicats a possibilitar la creació artística en aquest petit racó del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
L’encarregada d’extrenar la temporada ha estat l’escriptora i artista visual nord-americana Anne Murray. A més de les estades al Centre, el 30 de març comença el taller de Teatre de Consciència amb l’especialista Pax Dettoni. També, ben aviat, es convocaran les beques al CAN (recerca, creació i arts en moviment). Dia 25 d’abril es retrà homenatge al pintor Pau Alemany “7+7+7: mesos, setmanes i dies en el record”. Durant el mes de maig hi haurà la continuació del programa internacional Frontiers in retrat, la cinquena edició de Poesia als Parcs, els cursos i activitats d’estiu, la tercera edició de Saó, els Divendres Creatius de divulgació dels creadors pirenencs i el Fem Escola de presentació del CAN a les escoles.
Vos convidam a particirar!
Més informació: www.farreracan.cat
. . .
Text: L’equip del Centre d’Art i Natura de Farrera.

Com les pedreres esdevenen paisatges

Viernes, Marzo 20th, 2015

L’arquitecta Catalina Salvà va ser seleccionada per participar al VII Congrés Internacional del Territori 2.014 que es va celebrar al Madrid el passat mes de novembre. Ara, al seu blog, publica l’article amb el qual participà: El descobriment d’un paisatge desconegut. Les pedreres de marès, restes oblidats del territori de Mallorca. Ella mateixa resumeix el contingut: “ El procés de posar de manifest les pedreres de marès com un des paisatges que conformen la identitat i memòria d’una part de Mallorca passa per desenvolupar la consideració de l’existència d’un lligam de component territorial entre aquestes pedreres. La lectura del conjunt de pedreres es construeix sobre una matriu territorial evolutiva on les pedreres esdevenen rastres d’aquest procés. La representació d’aquests rastres de diferents esadis temporals provoca la detecció de conjunts de pedreres, presents en gran part de la geografia de l’illa, apuntant a l’existència d’un Territori de Pedreres, determinant una percepció d’un nou paisatge que configura una nova identitat de Mallorca”.
Per llegir l’article complet i descobrir com les pedreres esdevenen paisatge, podeu picar l’enllaç paisatgestransformats.blogspot.com on també hi podeu trobar l’article Les pedreres de marès s’han de catalogar, que fou la seva contribució al monogràfic sobre paisatge de diumenge passat al diari ARA Balears.

El paisatge a l’ARA

Viernes, Marzo 13th, 2015

És un gran plaer poder-vos anunciar que el diari ARA d’aquest proper diumenge 15 de març estarà dedicat íntegrament al paisatge. L’edició especial, realitzada amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, inclourà un monogràfic amb reportatges, articles d’opinió, infografies, així com notícies sobre experiències locals i internacionals de gestió del paisatge. A més, el paisatge serà present en totes les seccions del diari.
L’edició especial de l’ARA del 15 de març coincideix amb el desè aniversari de l’Observatori de Paisatge de Catalunya, els deu anys de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya i els quinze anys del Conveni Europeu del Paisatge. Els continguts publicats en paper es complementaran amb altres en format digital.
Amb aquesta experiència el diari ARA posa en pràctica un dels postulats bàsics del Conveni europeu del paisatge, en concret el que fa referència a la importància que tenen la sensibilització, la conscienciació i l’educació ciutadanes en matèria de paisatge a l’hora d’aconseguir una nova cultura del territori.
. . .
Text: Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

Jornada: El paisatge com a bé comú

Sábado, Febrero 28th, 2015

El paisatge com a bé comú

La idea de bé comú reapareix avui amb més força que mai i la seva reaparició no es pot deslligar ni del desig cada cop més estès d’assajar noves formes de govern dels llocs, ni de la reivindicació cada cop més punyent d’una nova cultura del territori. L’Observatori del Paisatge de Catalunya, sempre amatent als temes d’actualitat i de gran rellevància social, es proposa amb aquesta jornada contribuir a aquest debat tot reflexionant sobre un dels béns comuns més evidents i, alhora, més desapercebuts: el paisatge. Què implica realment considerar el paisatge com a un bé comú? Ho debatrem el 10 d’abril de 2015 a l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona, un centre sociocultural de gestió comunitària d’un barri de Barcelona que entén l’acció cultural i artística com a autèntiques eines de transformació social i territorial.

La inscripció és gratuïta però obligatòria. Es pot consultar el programa complet i trobar la butlleta d’inscripció a la pàgina de l’Observatori www.catpaisatge.net

Text: Joan Nogué, Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Notícies de l’Observatori

Lunes, Septiembre 29th, 2014

Paisatge, patrimoni i aigua
L’aigua ha estat històricament un dels principals elements vertebradors i articuladors del paisatge a les nostres latituds. L’ocupació mil·lenària del territori per part de les societats humanes que s’hi han establert s’explica en bona mesura per l’aigua, ja sigui en forma de déus, de fonts, de rius i rieres o d’estanys i estanyols. És per això que, avui, es fa difícil parlar del paisatge sense associar-lo a l’aigua i al patrimoni que ha sorgit al seu voltant.
Els propers dies 16 i 17 d’octubre se celebrarà el seminari internacional i interdisciplinari Paisatge, patrimoni i aigua: la memòria del territori al Museu del Ter, a Manlleu. El seminari, patrocinat per Aigües Ter Llobregat, està organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya amb la col·laboració del Museu del Ter.
La inscripció, que val 15 euros i inclou el dinar del primer dia, es pot fer al telèfon 972 273 564 així com a observatori@catpaisatge.net
Podeu consultar el programa a la pàgina www.catpaisatge.net/cat/jornades_aigua.php

Planificació del paisatge en l’àmbit local a Europa
El creixent interès del món local pel paisatge ha impulsat a l’Observatori del Paisatge, amb la col·laboració del Ministeri de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Andorra, a realitzar l’estudi “La planificació del paisatge en l’àmbit local a Europa. Els casos d’Alemanya, França, Països Baixos, Regne Unit, Suïssa i la regió de Valònia, a Bèlgica”. El pot consultar aquí: http://www.catpaisatge.net/cat/monlocal_doc.php
Quines eines existeixen arreu d’Europa per integrar el paisatge a l’escala local? Com es vinculen i articulen aquestes eines amb el planejament local? Quin abast i efectivitat tenen? Quin paper hi juga la societat civil? Amb aquestes preguntes, el document aspira a contribuir al debat sobre com el món local pot abordar el paisatge a partir de l’exploració de les principals experiències europees.
. . .
Text: Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Màster de paisatge

Martes, Septiembre 23rd, 2014

Durant la primera dècada del segle XXI es feren molt palesos símptomes ambientals referits a l’exhauriment de recursos, el canvi global general i la degradació territorial en particular, que ens indicaven uns canvis físics que tard o d’hora es traduirien en problemàtiques econòmiques i socials. Arran d’això, en aquesta segona dècada vivim una situació que no permet altra cosa que no sigui un canvi significatiu en les maneres de fer i entendre el desenvolupament en estat estacionari.
Amb aquest màster es pretén formar professionals per projectar la restauració i el reciclatge territorial, tant des de la vessant rural com urbana o natural en l’entorn del postcreixement.

A partir d’aquí, la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) organitza un màster de paisatge dividit en cinc mòduls.
Director:
Antoni Martínez Taberner. Doctor en Ciències. Professor titular del Departament de Biologia de la UIB.
Coordinadors:
Victòria Fiol. Arquitecta.
Joan Muñoz. Enginyer d’Edificació i Arquitecte Tècnic. Professor col·solaborador del Departament de Física de la UIB.
Josep Cifre. Doctor Enginyer Agrònom. Professor contractat doctor del Departament de Biologia de la UIB.
Mínim: 15 alumnes, màxim: 25 alumnes.
Semipresencial.
60 ECTS (300 hores presencials)
Inici: 23 d’octubre de 2014
Finalització: juny de 2015
Horari: els dijous i divendres de 16 a 21 hores
Lloc: Campus universitari.
Preu: 1.492 euros
La matrícula es pot pagar en dos terminis: 800 euros en el moment de formalitzar la matrícula i 692 euros al mes de desembre.
Únicament es retornarà l’import de la matrícula en cas de no admissió de l’alumne o no realització del curs.
. . .
Més informació: www.fueib.org

II Concurs Fotogràfic LASAL 2014

Martes, Agosto 12th, 2014

Per segon any consecutiu, l’Associació Cultural LASAL organitza el seu concurs fotogràfic. El termini d’inscripció està obert fins a finals d’agost. Les bases per participar-hi es poden consultar a la pàgina www.lasal.cat
L’exposició del concurs de 2013 actualment està a l’Hotel Cabo Blanco, a la Colònia de Sant Jordi. Tal i com estava establert, a finals de setembre es donarà per clausurada l’exposició i els interessats podran demanar les seves obres enviant un mail a l’associació (info@lasal.cat)
Us agraïm la participació en la passada edició i us animem per a la propera.