Formentor 2014

Imaginar un cap de setmana perfecte no és difícil. Imaginar és fàcil. Viure un cap de setmana perfecte pot resultar una mica més complicat. Tot dependrà de la nostra idea de perfecció, del nivell d’exigència de cada un i de la distància que ens marquem entre la capacitat d’imaginar i la capacitat de viure. Pels amants de la literatura, passar uns dies parlant de llibres, és un pla magnífic. Si això ens permet retrobar-nos amb els amics i compartir amb ells l’experiència, ens acostam a l’excel·lència. Si, a més, el lloc de trobada és el marc incomparable de Formentor…, no fa falta desitjar altra cosa.
Com cada any, arribat el mes de setembre, l’Hotel Formentor obre les seves portes a editors, escriptors i lectors per parlar de llibres. A l’edició d’enguany, cada un dels convidats ha elegit un títol que il·lustràs el tema Bellesa, violència i dolor. El destí del món en la narrativa contemporània. Els ponents s’agrupen en taules de quatre o cinc membres –un dels quals actua de presentador-moderador– que parlen baix un lema comú: “Perdició”, “Desgràcia”, Destrucció”, “Devastació” i “Hecatombe”. Les pinzellades iròniques d’Antoni Serra, l’anàlisi social de Joaquín Estefanía o Raffaele Simone, les difuses fronteres entre ciència i literatura d’Agustín Fernández Mallo, la perfecta combinació entre la profunditat filosòfica i la sensibilitat poètica de Chantal Maillard…, ens acosten a les obres com si de paisatges es tractàs. Perquè de la mateixa manera que els paisatges es reinterpreten segons sigui la mirada de l’observador, també els llibres es reescriuen una i una altra vegada amb cada un dels seus lectors.
El programa és dens, però també hi ha temps per caminar pels jardins, dinar amb els amics, prendre un bany relaxant a la piscina de l’hotel, improvisar una tertúlia a l’ombra d’una porxada vegetal mentre assaborim un cafè, passejar per la platja abans de la posta de sol, o escoltar la música que interpreta el pianista durant el sopar.
Toni Gomila o James Joyce (encara no sabem segur qui era en realitat) clausura l’esdeveniment amb la lectura del monòleg de Molly Bloom. Ara les Converses Literàries de Formentor ja han finalitzat. Cada un de nosaltres reprendrà el ritme habitual de lectures i escriptures fins que l’any vinent arribi el moment de repetir, una vegada més, un cap de setmana perfecte.
. . .
Text: Maria Àngels Moyà

Tags: , , , ,

Comments are closed.