inici | mapa web | contacte | avis legal | castellà | català 

Exposicions

> "ENTROPIES" Obres de Toni MorantaToni Moranta és un artista mallorquí que viu i treballa des de fa vint-i-cinc anys a Barcelona. Durant aquest temps, s´han organitzat, tant a nivell nacional com internacional, nombroses exposicions individuals i col.lectives de la seva obra.

“Toni Moranta
Retrat de Toni Moranta en Es trenc, año 2009

Quan entres al seu estudi del barri de Gràcia, t´envaeix una sensació d´ordre i pulcritud; sents que t´introdueixes dins un món on tot té un sentit i una motivació que neix de l´interior de l´ànima de l´artista: les formes geomètriques, la simplicitat i senzillesa de les línies, els materials, la música de jazz que omple l´ambient. A la banda de davant, oberta al públic i separada del carrer per una vidriera, és on hi trobam l´obra acabada: mobles, resistències elèctriques, làmpedes, escultures, instal.lacions... Els materials usats en la seva realització s´han trobat al carrer o directament a la natura; objectes de rebuig reciclats i convertits en peces d´art que desprenen energia i poseeixen una forta càrrega simbòlica, ens permeten fer-nos una idea de la sensibilitat del creador i del seu compromís amb el medi ambient, a la vegada que el relacionen clarament amb l´art povera.
La part posterior està dedicada a taller i magatzem on els materials es guarden separats i classificats: taps de suro, bolles de posidònia, cendres, pedres...


“casa, any 2009
Estudi de Toni Moranta


L´exposició “Entropies” que ara organitza el Centre d´Art i Paisatge Es Camp Lledó, recoeix dues experiències de Toni Moranta sobre la temàtica de la posidònia: En primer lloc, el treball que ha realitzat utilitzant directament la planta de la Mediterrània, que se´ns presenta encolada damunt restes de mobiliari i, en ocasions, combinada amb vidre. S´aconsegueix, així, un joc de gradacions, de llums i ombres, de presències i absències, on els espais buits signifiquen tant com els ocupats. En la concepció de cada peça és fonemental l´ordre que ha introduït la mà de l´artista ja des de l´inici del procés, i que es contraposa amb l´ordre natural: la neteja de les bolles, la classificació i agrupació per tamanys, la fixació sobre un suport...


“arquitectura, any 2009
Esfera, año 2009


A la segona part de la mostra, passa de treballar amb la posidònia a realitzar-ne una abstracció mitjançant la tècnica de la combustió. Paradoxalment, el caos molecular que origina el foc aconsegueix que sembli que les plantes retornen a l´ordre en el qual es trobaven al seu propi medi. Les formes es combinen de manera aleatòria sense tenir en compte el seu tamany i recuperen la llibertat a l´hora d´ocupar l´espai. Donat que el suport no és completament rígid, es fa palesa la sensació de moviment; ben igual que si es deixassin dur pel balanceig de les ones.


“arquitectura, any 2009
Combustió


Finalment, una instal.lació consistent en una pedra pulida per l´erosió de l´aigua, combinada amb resistències elèctriques, simbolitza la unió i la interacció dels quatre elements que són una constant en l´obra de l´artista: terra, aire, foc i aigua.

Ordre imposat per la intervenció humana i ordre natural, tendència al caos de l´Univers, entropia... Els camins de la física i la biologia, de la mà de Toni Moranta, troben un punt de confluència en l´art i obrin una via de pensament i reflexió envers la Terra i el seu futur.ENTROPIES: Exposició del 30 d`abril al 30 de septembre.


Cartel: Expo F. Aguiló

Exposició "Entropies" Toni Moranta (pdf)
invitació exposició Toni moranta (pdf)