inicio | mapa web | contacto | aviso legal | castellano | catalán 

Exposicions

> Jaume Amigó


Jaume Amigó, artista en residencia

Des de dia 27 de juny de 2013 i al llarg de vàries setmanes, el Centre d’Art i Paisatge Camp Lledó comptà amb la presència de l’artista Jaume Amigó. Durant la seva estada, realitzà obres de ceràmica utilitzant la tècnica raku. A la primera etapa de la seva residència, l’acompanyà l’artista japonès Koichiro Togita que col·laborà amb ell els primers dies i fou el cuiner protagonista del sopar temàtic japonès al nostre taller d’art i cuina, abans de reemprendre camí cap a Japó.

Encara que l’origen de la ceràmica raku es trobi a Corea, va ser al Japó de finals del segle XVI on es va desenvolupar i on va agafar força, fins arribar a convertir-se en un dels trets d’identitat de la cultura japonesa tradicional.

Orígens

Quan parlam de raku, parlam d’una tècnica rica en conceptes que va lligada al budisme zen, a la cerimònia del te i a l’estètica wabi-sabi. Quan parlam de raku, parlam d’intimisme, d’espiritualitat, de simplicitat, de rusticitat. Les peces es treballen a mà i mai no es fa servir el torn en el modelat. Parlam de la fugacitat del moment, de natura, de minimalisme i d’atzar. Tots els materials que utilitzem en la combustió, així com les condicions atmosfèriques de cada moment i de cada indret, influiran en l’obra. En definitiva, parlam de la bellesa que es troba en la imperfecció.

Jaume Amigó va descobrir-nos els secrets de la ceràmica raku oferint una demostració de tot el procés de la cuita a un grup d’amics interessats en conèixer aquesta tècnica. Des de les cinc de l’horabaixa i fins l’entrada de nit, el forn va estar en funcionament. Paral·lelament, s’acondicionà un espai dedicat a l’exposició de les obres acabades al llarg d’aquestes setmanes. Els assistents gaudiren de la màgia que es desprèn de la conjunció dels quatre elements: foc, aire, aigua i terra, així com de les explicacions de l’artista davant els dubtes i preguntes que li anaven plantejant.

A les pàgines del nostre blog es pot veure el seguiment de com es desenvolupà la tasca creadora de Jaume Amigó, així com el procés en la fabricació de les peces.

Jaume Amigó: reportatge d’una residència

+ información Jaume Amigó (pdf)